Home

  Receptie en feest

  Leuke foto's

  Een terugblik in je verleden…


 
 
 

Hallo Joop,

Nagenoeg alle collega’s, die samen “Geveke Elektronica en Automatie” hebben uitgebouwd tot het succesvolle kernbedrijf Getronics, zijn je reeds voorgegaan. Nu is voor jou ook het moment aangebroken om afscheid te nemen.
Waarschijnlijk heb je, net als Ine en ik bij mijn afscheid in 2002, het rare gevoel dat de jaren bij Geveke E & A // Getronics zo snel zijn omgevlogen dat het nog maar kort geleden lijkt dat onze toen nog kleine afdelingen Sales en Service zich voornamelijk bezig hielden met vertegenwoordigen van “veelbelovende” (in goede zin) productlijnen en organiseren van daarbij passende dienstverlening.

Het was het tijdperk van de overgang van mechanische naar elektronische randapparatuur, de eerste modems en de ontwikkeling van integrated circuits, wat weer realisatie van steeds complexere apparaten (beeldschermterminals, hi-speed modems, pc’s, netwerken, enz.) mogelijk maakte.
Voor iedere (commercieel) technische medewerker was dit de veruit interessantste periode in de aanloopfase van de hedendaagse automatisering.
In onze samenwerking waren de hoogtepunten: Het binnenhalen van de belangrijke modemlijn Codex en de voorloper van netwerkbesturing IAL en het samen met Frans uitwerken van de technische kant.

Dit resulteerde uiteindelijk in de belangrijke service-afdeling “Datacommunicatie”.
Aansluitend hebben we ook nog een zijsprongetje gemaakt bij IAL. Dat betrof ontwikkeling en productie van een eigen low-speed modem voor onze destijds belangrijke Teletype verkooplijn.

Met nog meer plezier denk ik terug aan onze samenwerking bij de vluchtinformatiesystemen (Solari) op Schiphol. Na verwerving van de vertegenwoordiging was ons eerste karwei het moderniseren van de bestaande installatie.
Vervolgens werden bij de Effectenbeurs, ABN en Amro bank Solari systemen geplaatst voor presenteren van actuele koersinformatie. Vele banken zouden volgen. Een pré-variant van de huidige koersinformatie op Internet.
Helaas vond de beursautoriteit het niet goed dat wijzigingen van koersen gelijktijdig op de “vloer” en “in het land” konden worden getoond. De (dure) Solari informatiesystemen werden daardoor onverkoopbaar aan bankinstellingen. De markt viel in één klap weg.
Uiteindelijk werd als laatste Solari levering de Rotterdamse metrostations van door treinen gestuurde informatieborden voorzien. Voor de service een super uitdaging: Vanwege piekstromen (optrekkende treinstellen) in de tunnelbekabeling was er continue uitval van de bordcontrollers op de stations. We hebben daar weken aan gewerkt. Ik kan me niet meer herinneren hoe we dat uiteindelijk hebben opgelost.

Na jaren trouwe dienst werd het laatste Solari systeem (bij de ABN) door ons ontmanteld en dat betekende het definitieve einde van voor mij één van onze leukste Getronics activiteiten.

Na de hierboven beschreven periode hebben we jammer genoeg nog maar weinig kontakt met elkaar gehad. Ik denk dat dat onvermijdelijk is bij een bedrijf als Getronics.

Onze ervaring is dat het nieuwe leven na je afscheid snel zal wennen.

Geniet er van.

Hans en IneBeste Hans, lieve Ine,

Het is denk ik een stukje menselijke zelfbescherming dat een periode waarin je je senang hebt gevoeld en je veel leuke dingen hebt gedaan je je het naaste bij staat en in je herinnering staat als nog niet zo heel lang geleden. Dat verheelt en verzacht andere dingen die gebeurd zijn en die minder plezierig waren, want die waren er ook.

De periode vanaf zeg eens begin 1970 is inderdaad heel interessant geweest, waarin geleidelijk alle tot dan gangbare technieken werden verlaten en stap voor stap vervangen door elektronica of wat er dan ook voor doorging.

Jouw welbekende Teletypes werden vervangen door Diablo's en matrix printers die op zilverpapier schreven; de Solari controllers waarin de stand van de flapunits werd onthouden door stappenrelais en die door de nulstand doorgang werden gesynchroniseerd werden vervangen door 'computer' controllers. De 80/90 (die we nooit hebben verkocht) werd gestuurd door een H316 computer met drumgeheugen en de 80/70 was een eigen bedrade en uit basis TTL logic opgebouwde controller waarin een geheugenmatrix was opgebouwd uit (germanium?) diodes. Die gingen op den duur kapot, waardoor vervanging (hoe? niet toch weer met diodes!) noodzakelijk werd.

Inderdaad, een leuke vrij solistische aktiviteit, maar eentje die ik in de tweede helft van de 70'er jaren heb moeten afbouwen ten gunst van vooral datacommunicatie.

Maar, evengoed hebben we ook samen in die periode af en toe gepioneerd. Zo hebben we de V24 switch voor V&D ontwikkeld, wat de voorloper van IAL en later de Dynatech switches was.
Ook herinner ik me mijn/onze pogingen onze auto's te verrijken met extra schakelingen en elektronica. Eerst onze Renault 12's en daarna onze VW passats. Toen waren er nog mogelijkheden omdat dat te doen want er was nog ruimte over onder de dashboards en niet alle denkbare funkties waren standaard voorzien.

We gingen ook regelmatig privé met elkaar om, vierden vakanties in Vieste en je leerde me surfen op zee. Ik herinner me dat de eerste keer na zo'n 4 weken aan zee al mijn shirts niet meer pasten en ik meer weg had van Schwartzenegger dan van mijn eigen toch ook wel stevige ik, zo vaak heb ik me toen moeten opdrukken op de plank.
Ik dank jou en Ine nog altijd voor jullie gastvrijheid in deze.

Ik zie uit naar hernieuwing van onze kontakten!

Ciao, Joop